Balogh József

Hely:
Alsóvárosi temető
Készítette:
Szeleczky Imre kőfaragó
Felirat:

Balogh József 1950-2010.

Megjegyzés:

Balogh József (Kaposvár, 1950 – Kaposvár, 2010): erdőmérnök, a Pápai Kosárlabda Club elnöke.

Kaposváron végezte az általános és a középiskolát, majd Sopronban szerzett erdőmérnöki diplomát. Az egyetemen kosárlabdázott és az egyetemi labdarúgó szakosztály ügyeit intézte. 1974-ben került Pápára, első és egyben egyetlen munkahelye a BEFAG, illetve a Bakonyerdő Erdészeti- és Faipari Zrt. volt. Végigjárta a munkahelyi szamárlétrát a gyakornoki beosztástól kezdve a vezető pozícióig bezárólag.

A helyi kosárlabda életbe 1985-ben kapcsolódott be. A visszaemlékezések szerint az akkor még Jókai Mór Általános Iskola kistornatermébe beállított egy magas, barna férfi, aki ha kitárta két kezét, nem lehetett mellette elférni. Nagy kedvvel és hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a játékba, amelyben társai voltak többek között Vajda József, a Strudringerek, a Hernádiak, a fiatal Neubauer Tamás. Egy térdsérülés végett vetett amatőr sport pályafutásának, ám a sport szeretete, a segíteni akarás és tudás a kosárlabdapálya mellett tartotta őt. Elnökségi tagja, majd elnöke lett a Pápai Kosárlabda Clubnak. Mosolya, higgadtsága, bölcs tanácsai segítettek a nehéz helyzetekben, szerénységét meghazudtoló keménységgel állt ki a fontos és nemes ügyek mellett. Szívén viselte a pápai kosárlabdasportot, az volt a célja, hogy minél több kisgyerek sportoljon, mozogjon. Önzetlen volt a serdülőjátékostól a felnőttkorúig, mindenkivel elbeszélgetett, jószívűségéből sokaknak jutott. Eljárt a versenyekre, utánpótlás tornákra, az iskolákba, segített az eredményjelző táblát megjavítani, és ha kellett, asztalt cipelni.

Hatalmas űrt hagyott maga mögött a földi létben, az ismerősök, barátok, sporttársak könnyben úszó szemekkel és elcsukló hangon emlékeznek és hiányolják, hiszen ha kellett, „a Jóska bá’ ott volt.

Forrás: Pápa és Vidéke, VIII. évf. 2010. 30. sz. 8. p.